Bulgária

Eddig megtett utamon csodaszép helyeken éltem, két olyan országban, melyekhez legjobban kötődtem a múltban is: Bulgáriában és Magyarországon.

Sokszor születtem az Atlantiszi körvonal földjein: Örményország, Szíria, Kisázsia, Egyiptom, Makedónia, Olaszország, Franciaország területein.

Bulgária csodálatos ország, tele titkokkal. A források és kolostorok földje, a rózsa hazája.

500 évig volt török uralom alatt, mely annyi ártatlan életet követelt.

Nagyszüleim egy Gradina=Kert nevű dombok közt megbúvó kis falucskában éltek, észak-közép Bulgáriában, ahol sok éltető forrás bugyog. A dolgos egyszerű parasztemberek közt nagyon jól éreztem magam mindig. Nyílt szívűek, vendégszeretők voltak. Rengeteg gyerekkori élmény, játék, kalyibaépítés, zarándoklat az ősi forráshoz… maradt lelkemben. Hatalmas rétek, legelők, melyeken a bárányokat hajtottuk, lábam alatt a kakukkfű illata, a szabadság jelképe máig.

A másik nagy varázslat a tenger. Néha csendes, világító víztükör, tökéletes béke. Aztán hirtelen feltámad a szél és a mérges hullámok, mint őrültek verik a sziklákat. Félelmetes, mindent elnyelő sodrással húz be a tenger ilyenkor. Kiszámíthatatlan erő. A végtelen. A titok.

Később megismertem az ország minden táját, ahová még Magyarországról is vittem kiránduló barátokat. A kolostorokban szálltunk meg, a nem ismert helyeken.

Utólag fedeztem fel, hogy a legkedvesebb tájakon, helyszíneken már éltem valaha. Fontos események történtek velem éppen ott.

Mindig örömmel megyek, ha tehetem és szívesen mesélek a rejtett szépségekről. Ezek szívem csücskei.


Egy hozzászólás “Bulgária”
  1. Kilián Imre szerint:

    ránéztem… tetszik… örülök, hogy magadból is kinyitottál pár lapot – nekem sokat mondott az, amit elolvastam

    ez a lap azért érintett meg, mert nagyon kellemes emlékeim kötöttek a Bulgáriához, a déli partszakaszhoz, de voltam a Rilában is… mindamellett eszperantóul is tanultam

    öleléssel: imre

  2.