7 generáció

A 7. GENERÁCIÓ TAGJAI, AZ ŐSSZÜLEINK ÉS TÖRTÉNETÜKNEK RÖVID LEÍRÁSA

Az őseim első fele a történelmi Magyarország területéről származik. Magyar nevük van.

RADVÁNYI ERZSÉBET , Nagymama anyukája

Radványi Balázs és Kiss Róza gyermeke. Férje Kerék Lajos.

Egyedül vezeti a birtokot, nagy házban élnek a Szamos partján. Férje jóval idősebb, kb. 20 évvel, gépész, jár a cséplőgéppel. Nagyon féltékeny a feleségre.

4 nagyobb gyerekük van, és a végén egy kicsi születik. Addigra már a dédmama nagyon beteg, megőrül, 42 évesen hal meg. Hathónapos a kislány, akit a nagymama a hátára köt és elindul világgá.

Férje egy éjszaka alatt elkártyázza a vagyont.

ANYJÁNAK, KISS RÓZÁNAK AZ ANYAI SZÜLEI: ANYA 1 – APA 2.

A lány grófkisasszony, romantikus, finom, zenét és festészetet tanul.

Beleszeret a környéki papba, ami nem tetszik a szülőknek. Megszökik a lány és összeállnak. A fiúnak is szöknie kell a papi hivatásból. Mindkettőjüket kitagadják: a lányt a vagyonból, örökségből, rangból, a fiút meg a munkájából. Tanítónak megy, de nincs jó soruk.

A fiú anyja átkozódik, mert dicső papot akart a kisfiából, és egy nő miatt ez tönkrement. A nő tudja, hogy az anyósa átkozza, sosem mehet a közelébe.

A férfi beteg lesz, tífusz féleség, a gyomra, sovány lesz, nem eszik.

Nyüglődik és nagyon házsártos. A nő pelenkázza, hosszan ápolja, nem bírja már.

De nem tudja megmondani sem, nincs kórház, nincs segítség.

Teljesen kiborul, nem alszik ő sem.

Elindul, megszökik, vagy csak segítséget akar. Mennie kell, másképpen nem bírja ki. Az úton, a sötétben egy veszett kutya megharapja és beteg lesz.

Nem mer hazamenni a szüleihez, se máshová.

Habzik a szája, megvadul, őrjöng. Belehal. A férfi is.

ANYUKÁJÁNAK, KISS RÓZÁNAK AZ APAI SZÜLEI: ANYA 3 – APA 4.

A férfi lelkes poéta, patrióta szónok, prédikátor. Kábítja a lányt a nagy dumával, és okosságokkal. A lány felnéz rá, el van varázsolva, beleszeret, lángol, nagyon szerelmes, csupa romantika. A férfi csak politizál egyre, sok barát jön megy, a nő főz, takarít, ellát mindent, a gyerekeket is.

A Wesselényi vagy hasonló perben vádolják a férjet is, de valahogy megússza.

Viszont letörik, száműzetésbe vonul saját magának. Nem eszik, nem ír, csak búsul.

Nem vesz észre senkit és semmi munkát sem.

A nő az unokákat is felneveli. A gyerekek éltetik.

APUKÁJÁNAK, RADVÁNYI BALÁZSNAK AZ ANYAI SZÜLEI: ANYA 5- APA6.

Középmódúak. A nő szenvedélyes, élettel van tele. Örömteli, boldog. A férfi depressziós, bánatos, gúnyos. A nő néha mással is van, mert nem bírja a magányt.

A férfi meghal. A nőt hibáztatják, hogy sírba vitte a férjét. Ő is bűnösnek érzi magát. Egyedül neveli a lányait, sokáig egyedül van, alig bírja. Sóvárog, hogy valaki szeresse, megölelje.

Később feleségül veszi egy özvegy férfi, aki lovász a birtokon.

Mivel a nő harcol magában, a férfi szemet vet a lányára. Terhes lesz és öngyilkos lesz. Az anya magát vádolja, de tehetetlen. A másik lány meg határon át kerül, ahová férjhez adják. Az anya jó messzire küldi otthonról, nehogy a férje őt is megszerezze és bántsa. Mindkét lányát elveszíti. Lebénul, belebetegszik. Rákos lesz. Az öröm, a szenvedély meghal.

APJÁNAK, RADVÁNYI BALÁZSNAK AZ APAI SZÜLEI: ANYA 7 – APA 8.

Nagyon szép pár, együtt vannak. Annyira, hogy oda nem fér a gyerek.

A férfinak ikertestvére van. Kisgyerekként meghal.

A gyereke kompenzál, az iker helyett is él. Dupla szerető, dupla minden. A szerető meghal, akivel nagyon jól vannak, és lefekszik a halott nő mellé.

A felesége féltékeny és rideg.

A következő generációkban skizofrén állapot figyelhető meg.

NAGYKUN-KUNHEGYESI KERÉK LAJOS, Nagymama apukája

ANYUKÁJÁNAK AZ ANYAI SZÜLEI: ANYA 9- APA 10.

A házaspár munkát vállal egy parókián, ellátnak mindent. A pap, kövér, hájas, pöffeszkedő mindennel ugráltatja őket, mindig többet akar. Molesztálja a fiatalasszonyt, aki titokban tartja, mert nem is tud mást tenni. Iszonyodik, undorodik, de nem tud hová menekülni. Egyszer aztán rányit a papra, aki már a férjét is molesztálja. Nincs kihez menni, már a férjétől is elszakad, megőrül. Végül azt hiszem a férj megöli a papot, megfolytja. Ezen az ágon minden generációban visszaköszön a lány és a fiú molesztálás. És a gyerektelenség.

ANYAUKÁJÁNAK AZ APAI SZÜLEI: ANYA 11 – APA 12.

Tanyán élnek, a férfi az állatokat, a nyájat őrzi, sokáig nem jár haza, keveset beszélnek, keveset találkoznak, de jó a kapcsolat.

A nő gondoskodik mindenről otthon. A kertben hátul sok gyereksír van.

A férfit megöli egyszer egy betyár csavargó. A nyájat eladja. Odamegy a házhoz is, és azt mondja, hogy rokon. A nő szívesen látja, kiszolgálja, eteti, szállást ad. Sokáig van ott, hónapokig. Várja haza a férjét, de nem jön. A férfi idegen néha elmegy és „hozza a híreket”.

A nő sokáig nem gondol rosszra.

Aztán a férfi kezdi fenyegetni, bántani, erőszakoskodni. A nő elmenekül a gyerekekkel a szülői házba a testvéréhez, minden ottmarad.

APUKÁJÁNAK AZ ANYAI SZÜLEI: ANYA 13 – APA 14.

A nagymama cigányasszony, kuruzsló. A grófot elkábítja és szerződik vele, a lányát is átvágja, összeboronálja őket. A lánya terhes lesz, de a gyerek nem nő a grófi udvarban, csak a nagymama zsarolja az apát a maga hasznára. A gyerek sosem tudja meg, hogy ki ő, de döntésképtelen, harcol folyton magában. Cigány és grófi vér keveredik. A két véglet.

A férfi nem tud róla, hogy a mama mit művel, csak ki nem állhatja. Sosem tudják meg az igazat, de sosem lesz vagyon sem, jogosultság sem. A nő folyton nyafog, kényeskedik, saját magának is a terhére van. A férj meg érzi, hogy valami nincs rendben, megbénítja a hazugság. Magatehetetlenné válik. Nincs apai érzés.

APUKÁJÁNAK AZ APAI SZÜLEI: ANYA 15 – APA 16.

Nagy gazdaság, sok a munka, sok a béres is. Az egyik fiú nagyon dolgos, a másik bohém, jókedvű, zenész, szabadelvű. Meglóg mindenből, a másik duplán dolgozik. Harag lesz kettőjük között, főleg az apa neheztel.

Végül kicsapják a linkócit, tilos beszélni is róla.

Megy a munka komoran, már gyűlölettel. A kiátkozott fiú sose tér haza.

Az anya sokáig védi, de tehetetlen. Mindkét fiát elveszíti. Az otthonmaradt fiú iszik, sosem lesz boldog, csak rettenetesen dolgozik.

KISS MÁRIA, Nagypapa anyukája

Csak azt tudjuk róla, hogy Nagyszalontáról származik, többen voltak lánytestvérek, nagyon szegények és gyönyörű szépek. Nagyon örültek, hogy módos gazda lett a férje, Gecsei Gábor dédpapa.

7 gyereket szült, 6 fiút, és 1 lányt. A fényképen szikár, szigorú, nagyon vallásos. Idősebb korában árva gyerekeket fogadott és nevelt. Saját fiait mesterségre taníttatta.

ANYUKÁJÁNAK AZ ANYAI SZÜLEI: ANYA 17 – APA 18.

Mivel korán meghal az anya, az apa pedig nagyon szigorú és szívtelen, beadja az apácákhoz a kislányát. Ott megtanulja mekkora dolog a szolgálat, fenséges dolgokkal van elfoglalva, nagy vágyai vannak.

Megerőszakolja egy pap, megkötözi és kínozza. Ezzel meghasonlik, minden érzelmet kitagad, a szexualitást különösen.

Aztán kicsapják a lányt onnan. Nagy a szégyen, de menekül a gondolatba. Semmi gyakorlatit nem lát meg, csak fantáziál. A pap végül öngyilkos lesz.

A nőt feleségül veszik, lesz még több gyerek is, de az anyaságot teljesen lenézi, semmibe se veszi.

ANYUKÁJÁNAK AZ APAI SZÜLEI: ANYA 19 – APA 20.

A férfi örmény származású, kézműves, és énekel, kántor.

Az egyház és főurak rendelésére oltárokat farag és aranyoz, meg ékszereket kincsesládákat készít. Felesége van és egy kislánya. Jól felszerelt műhelye van, és ahol él, az egy hatalmas gyümölcsöskert, sok gránátalmával és fügével.

Betörnek a törökök, és arra megy haza, hogy mindent felégettek, a családját lemészárolták.

Semmi sem maradt, se műhely, se a kész árú. Keresik is a papok, hogy hol a megrendelt új cucc, de nincs már semmi. Vádolják, hogy elsikkasztotta, és üldözik.

Menekül.

Erdélyi földön egy magyar uradalomban talál munkát, menedéket.

Feleséget talál és szépen élnek. Sosem beszél a múltjáról, de egyre szomorúbb, elvonul, védi magát az idegenektől. Aztán egyre kevesebbet dolgozik, nincs kedve semmihez, meghal a honvágytól és a szerettei gyászában. Alig örül a gyerekeinek, mintha nem is lennének.

A nő egyre ingerültebb, veszekedős, nem ért semmit. Keresi hól rontotta el, folyton javítani akar, ami még jobban szétzilálja a férjét. A nő az új vallás felé fordul, baptista, vagy hasonló, ott keres menedéket és nyugodalmat.

A felnövő lány nagyon szereti az apát, de sosem figyel rá. Megszeret egy vallásos férfit, akinek a vallása nem egyezik az apáéval, a lány szétszakad.

Végül megmérgezi magát és belehal.

Az apa végképp megőrül, már második családot veszít el. Felakasztja magát.

APJÁNAK AZ ANYAI SZÜLEI: ANYA 21 – APA 22.

A férfi prédikátor, az apja vagyonát visszautasítja, szegénységet fogad, és mezítláb vándorol és beszél, ébreszti az embereket. Szereti a Bibliát magyarázni, őt is szeretik hallgatni.

Nagyon szögletes, aszkéta, fekete-fehérben gondolkodik.

A nő beleszeret, de hamar megsínyli. Éhezik mellette, sosem hagyja enni jóízűen, de szeretkezni sem akar vele. A nő csak sóvárog és vágyakozik. A férfi elmagyarázza mennyire bűnös a test.

A nő nem meri elhagyni, mert folyton prédikál neki. De magában már teljesen belebetegedett és a lelke elpusztult a vágyakozásban. A gyerekek sem adnak, csak ideiglenes örömöt.

Savanyú lesz, de csendesen viseli. A férfi hangszálai később begyulladnak és megnémul. Nem beszélnek egymással.

APJÁNAK AZ APAI SZÜLEI: ANYA 23 – APA 24.

A cselédek közt van egy el nem ismert fiú. Az apa belekeveredik valamibe, késelés, vita, megöl egy magas rangú csinovnyikot, lecsukják, börtönbe zárják, de lehetne váltságdíjat fizetni érte.

A feleség próbál eladni a birtokokból, de a cseléd-fiú és az anyja kevernek, nehogy eladhasson valamit.

Semmi sem sikerül, végül elveszítik a vagyont, se váltság, se új otthon. Cselédek lesznek a saját birtokukon, a férfi a börtönben sínylődik.

GECSEI GÁBOR, Nagypapa apukája

Csak annyit tudok róla, hogy Gyomán éltek, ő és a fia is úgy haltak meg, hogy a lovas szekér felborult. Volt egy első felesége, aki 16 évesen szülésbe belehalt. Maradt egy kislánya.

ANYJÁNAK AZ ANYAI SZÜLEI: ANYA 25 – APA 26.

Beteg a lába a nőnek, tolószékben ül, a férje gondozza, ápolja. Szeretik egymást, de bezárkózva élnek, mert szégyellni való az állapotuk. Pöce szag. Stressz. A nő mindig menni akar, de nem tud szabadulni. Csak a vágy marad a szabadságra. Utálja magát, bánatos, hogy ennyi gondot okoz a férjének. Rossz feleség, rossz anya szindróma. A férfi elszakad a barátoktól, dolgozni is alig tud, végén már durva, türelmetlen. Átkozódik.

ANYUKÁJÁNAK AZ APAI SZÜLEI: ANYA 27 – APA 28.

Ki van tűzve az esküvő napja. Megvan a menyasszonyi ruha. Nagyon szeretik egymást, boldogok.

Egy este a vőlegény a barátjával, vagy a fiútestvérével ittasan bekerítik a lányt és akarata ellenére megerőszakolják.

A lány teljesen kiakad, senkinek se szól, de lázas beteg lesz.

Elvetél, elvérzik, és elmarad az esküvő. Csak bámulja a menyasszonyi ruháját és abban temetik el. A fiú sokáig egyedül van.

APJÁNAK AZ ANYAI SZÜLEI: ANYA 29- APA 30.

Az apával van a fiúgyerek, aki szeret vele lenni, szerelni, matatni. Baleset történik, meghal a gyerek az apa szeme láttára. Az apa magát vádolja, de nem segíthet. Az anya is a férjet vádolja, nem tud megbocsátani. Elhidegülnek, gyászolnak, az anya elsenyved, az apa iszákos lesz. Nincs vigasz.

APJÁNAK AZ APAI SZÜLEI: ANYA 31 – APA 32.

Nagyon rossz kapcsolat, a nő rideg, „fűvel-fával” elmegy. Undorodik a férjétől, aki büdös és iszákos. A lovakkal alszik. A férfi pironkodik a nő miatt, és menekül.

Menekülés közben beborul a lovas kocsival. Lehet megvadulnak a lovak.

A következő dédszülők Bulgáriában éltek, bolgár nevük van.

BABA DONA, Nagymama anyukája

90 évesen halt meg, bottal és hajlott háttal járt. Az árvíz elvitte a házukat, újat csináltak beljebb, ahol most is áll. Apja tanító volt Barkacsban. 8 évesen szolgálónak adták egy gazdag házhoz, Dolni Dabnikba, ahol az úrfi megerőszakolta. A gyerek vagy nem született meg, vagy meghalt kicsinek. Van egy kicsi vízbefullt gyereke. Férje korán meghalt. Sokáig beszélt hozzá.

Skizofrén jelek. 8 évig nem született gyereke. 3 felnőtt gyereke lett, 2 lány és 1 fiú.

ANYUKÁJÁNAK ANYAI SZÜLEI: ANYA 33 – APA 34.

A nő lába gyerekkorától béna, gyenge, sorvadt… Vagy csípőficamos. Nehezen jár.

Költözés közben vannak, félig kész ház, stb. a férfit elviszik katonának, gondolom a krimi háborúba.

Ott tarkó- fejütést kap, elájul, de nem hal meg. Tömegsírba temetik, vagy 20 másikkal, ott rohad el, fullad meg. (Hányás, undor, nem evés, rothadt szag.)

A nő egyedül marad a gyerekekkel, félig kész házzal, romok közt, nehezen megy. A nagyobb gyerek vigyáz a kisebbre, a kicsit eltapossák a lovak, meghal, a nagy meg nem mer hazamenni. Elszökik, de soha nem megy többet haza. Az anya egyet gyászol, a többieket várja, reménykedik. Nem jön haza a férj, sem a nagyobb gyerek, azt hiszi janicsárnak vitték a törökök. Semmire sem tud odafigyelni bánatában és a fájdalmai miatt, végül lebénul.

ANYJÁNAK APAI SZÜLEI: ANYA 35 – APA 36.

Egy török megerőszakolja a nőt, gyerek lesz, a férj megöli a törököt, lehet a nővel együtt. Zaklatják az eltűnt török miatt. A gyereket is kipiszkálják. Senki sem vállalta be az állításban.

APUKÁJÁNAK AZ ANYAI SZÜLEI: ANYA 37 – APA 38.

Viszik a lányokat rózsaszüretre a Balkán túlsó oldalára, a rózsák völgyébe. A lány nagyon szép, gyönyörűen énekel. A rózsagyáros fia nézi sokáig, aztán megszeretgeti és terhes lesz a lány. A férfi papnak tanul, tanár lesz a papneveldében. Olvas, kutat, kifinomult. Többet nem találkoznak.

A lány férje semmit sem tud, de a lány sem tudja kinek is a gyereke. Csak a finom mozdulatok árulkodnak és a tudás iránti vágy.

A kislány mindig tanulni vágyik, szereti a számtant, a történelmet, stb. De igazából a fia, Djado Katyo lesz a daszkal (tanító) a faluban, kompenzációként 8 gyereke lesz.

APJÁNAK DJADO KATYONAK AZ APAI SZÜLEI: ANYA 39.- APA 40.

A férfit üldözik, szorongatják, a törökök valószínűleg. Patrióta, nem igen hajlik. Tanakodnak, hogy költözzenek máshová. A férfi már nem bírja, a kútba ugrik, öngyilkos lesz.

A feleség maradni akar a halott férje miatt. Nagyon szép pár voltak, idilli egység.

DJADO IVAN, Nagymama apukája

Rákos lett a gyomra, felakasztotta magát.

ANYUKÁJÁNAK ANYAI SZÜLŐK: ANYA 41- APA 42.

A férfinak hiányzik egy kereke, valami ütődéstől az agya nem működik rendesen. Iszik is, akkor bevadul, hangokat hall, démonokat lát, bottal üti-veri őket, védi magát, nekimegy a feleségnek. Bántalmazza, lépcső tetejéről lelöki. A nő megcsinál mindent, kiszolgálja, kedvében jár, hogy csitítsa. Kiszámíthatatlan. Mániás depressziós.

Végül az őrületbe kergeti a nőt, éjjel zaklatja, kergeti egy bottal, dresszírozza.

És élvezi, hogy ugráltatja. A gyerekek elmenekülnek, mindenki szétrebben. A nő csak sopánkodik eleinte a tehetetlenségtől, aztán fél, forr a méregtől, megőrül. Végül megmérgezi a férfit. Sosem derül ki.

Ő meg felakasztja magát. A lánya talál rá.

ANYUKÁJÁNAK AZ APAI SZÜLEI: ANYA 43- APA 44.

A nő módosabb, jólelkű. A férfi számító, csaló, kirabolt kereskedőnek adja elő magát, a nő megszánja, odaveszi magához, van hely a házban.

Dolgoznia kellene, de mindig kikerüli, kimagyarázza valamivel, lusta. A nő beleszeret mindennek ellenére, teljesen elvakult. Gyereket szül, a férfi már szabadulna, de mégsem megy el csak úgy, üres kézzel. Nincs is hová mennie.

Zaklatja a nőt, követel még több pénzt, már nincs honnan vennie, már a nő is elszegényedik a férfi dolgai, adósságai miatt. De még így sem sejti a csalást.

Végül már megfélemlíti a férfi, annyira, hogy levegőt sem vehet, bujkál, kénytelen elhagynia saját házát, menekül a gyerekkel a saját testvéréhez. Nincstelenné válik, cselédkedik a testvére gyerekei mellett.

A férfi elherdálja a szerzett vagyont, semmire sem megy vele.

APJÁNAK AZ ANYAI SZÜLEI, ANYA 45 – APA 46.

A Dunaparton élnek, kimentenek egy tutajost. Azt hiszem magyar ember, eszméletlen.

Az oldalán zacskó arany lóg, azt elveszik. Sosem derül ki, hogy elvették, nem is keresi, mert azt hiszi, hogy az ár elvitte a szütyőt.

Ápolja a lánytestvér, megszeretik egymást, összeházasodnak. Ott maradnak.

A férfitestvér elmegy a háztól és a pénzből új életet kezd a Balkánban. Abból épít jövőt, ami nem az övé. A feleségének se mondja el a dolgot. Üldözési mánia, éjszakai nyugtalanság.

APJÁNAK AZ APAI SZÜLEI: ANYA 47- APA 48.

Az anyuci kedvenc fia építőmester, nagyon büszke rá. Épít házat a szeretett nőnek. De valamit nem jól illeszt össze, kapkod, siet, oda van magától. Ünnepre készülnek. Távollétében az illesztés szétesik, lezuhan a tető, felgyullad a ház, bent égnek a nő és a gyerek. A férfi késve ér oda. Nem teljesedik be az együttélés álma, csak a vágy marad. Apró hiba miatt.

Nem lehet ünnepelni szindróma.

BABA TODORICSKA, Nagypapa anyukája

Csak azt tudom róla, hogy fiatalon meghalt, talán tífuszban. 4 fia volt.

ANYJÁNAK AZ ANYAI SZÜLEI: ANYA 49 – APA 50

Olyan a táj, mint Kartozsabene. A férfi eleinte gyengén látó, majd nemsokára megvakul. Nagyon szeretik egymást a lánnyal, de egyre rosszabb a helyzetük. A férfi nagyon csalódott, kétségbeesett, nem tudja feldolgozni a vakságot. Pánikol. Egyre csak ül és semmit se csinál. A nő meg mindent kiszolgál, a férfit, a gyerekeket, a háztartást, az állatokat és a piacra viszi a portékát.

Elveszítenek egy gyereket, elszakítják, janicsárnak viszik, amikor az anya távol van otthonról és a férfi nem látja mi történik. Rossz anya szindróma, rossz apa is. Bűntudat, tehetetlenség, egymást vádolják, de semmit sem érnek vele.

A nő megemészti magát, agyondolgozza magát, lefogy, korán meghal. Nem így kezdődött. Csalódottság.

ANYUKÁJÁNAK AZ APAI SZÜLEI: ANYA 50- APA 52.

Pleveniek, jómódúak, csorbadzsik. Fent hordják az orrukat.

A lányuk egy putrisba szeret bele és hozzá szökik, a szülők nem tudják lebeszélni.

Kitagadják.

A férfi hamarosan meghal és a lány ottmarad a putriban, nagyon szegényesen, csúfolják, mert más, hiába rongyos. Sokszor éjjel megy és néz befele a kerítésen, a szülőházát, de nem mer bemenni. A fiútestvére lesz egyedüli örökös.

APUKÁJÁNAK AZ ANYAI SZÜLEI: ANYA 53 – APA 54.

A bolgár fiú török lányt rabol el, ami rettenetes bűncselekmény. A lány apja üldözi a fiút, a lányt visszaszerzi és sötét kamrába zárja, nagyon fél.

A fiút megölik. De a lány továbbra is várja, hogy kiszabadítsa, pedig már halott, de nem mondják meg neki. A lány terhes.

APUKÁJÁNAK AZ APAI SZÜLEI: ANYA 55 – APA 56.

Nagyon boldogok, út menti mehanájuk (csárdájuk) van. Jó háziasszony, csupa derű, sokan járnak oda, szeretik a kaját, bort, hangulatot. Jószívűek. Sok gyerek van.

A lányuk beleszeret egy hajdutba, akinek a társai is elkezdenek odajárni. Már egy csapat gyűlik a törökök elleni szövetkezésre.

Egyik nap a fiú arra megy haza, hogy az egész mehanát felégették a törökök, mindenkit lemészároltak, semmi sem marad. Vándorolnia kell, nincstelen lesz.

DJADO JACSO, Nagypapa apukája

90 évesen halt meg, második feleséget vett. Kereskedéssel foglalkozott. Volt egy fogyatékos lánytestvére, akinek a hozományát elkeverte és sosem adta meg. Börtönben is ült, politikai dolog miatt. Egyszer leégett a háza.

ANYUKÁJÁNAK, BABA JANÁNAK AZ ANYAI SZÜLEI: ANYA 57.- APA 58.

A lány árva, szüleit lemészárolják a törökök, ő kolostorban nevelkedik, de még nem tett fogadalmat.

A férfi épít, művészi dolgokat, pl. a kutakat, hidakat, kapukat, tornyokat csinálja.

A kolostorban ismerkednek meg, megszeretik egymást, sokáig csak nézik egymást, nem beszélnek, jó kapcsolat.

A lányra erővel hatni akarnak, apácának –és szolgának akarják ott tartani. Kirónak büntetést, vagy váltságot a férfira, el is zárják egymástól őket, de aztán alkut kötnek: épít nekik valamit, kutat a közepén. Ledolgozza és szöknek. Bűntudat van a férfiban, hogy a biztonságból kivette a lányt, vándorolnak. A lányban marad a kettészakadtság. Nehéz a nőiséget elfogadnia.

ANYUKÁJÁNAK, BABA JANANAK AZ APAI SZÜLEI: ANYA 59. – APA 60.

Csodálatos szerelmes pár, nagyon szépek, a lány tiszta és nagyon erős.

A fiút köldökön rángatja az anyja, aki sivár, savanyú és magányos. De közben nagyon gonosz is, irigyli a lány tisztaságát, erejét, fiatalságát, meg hogy a fia annyira szereti.

Olyan gonosz szüle fajta, senki sem szereti. Sötétség árad belőle.

Állandóan bezavar, köpköd és átkozódik, hogy visszaszerezze a fiát. Tulajdonképpen a lányt akarja, az erőért.

A férfi persze közvetít.

APJÁNAK DJADO ZLATANNAK AZ ANYAI SZÜLEI: ANYA 61 – APA 62.

A férfi bőrökkel foglalkozik, nagyobb nyájuk van. Vásárba járnak, sokat vannak úton, szekérrel. Szevlievo környéke.

A gyerekek sokszor egyedül maradnak otthon. Az egyetlen fiúgyereket széttépi egy farkas, a nagyobb lány vigyáz a kisebbekre.

Az anya összetörik a gyerek halálakor, teljesen lebénul, csak néz maga elé, sose bocsátja meg, hogy magukra hagyta a gyerekeket. A rossz anya szindróma. Nem nyer feloldozást. A férfira rá se bír nézni többet, csak jajveszékel.

APJÁNAK DJADO ZLATANNAK AZ APAI SZÜLEI: ANYA 63 – APA 64.

Az apa idősebb és van egy 16 éves szeretője, akivel együtt van, és baleset történik. Gyászol és csak erre tud gondolni. Nincs tisztázva semmi. A lány álma sem teljesedhetett be soha, csak ígérgetés maradt.

Nem tud a férfi ebből kilépni, a felesége el akar menni tőle a gyerekekkel. A lányának ugyanazt a nevet adta, mint a meghalt szeretőé. Gyűlölettel és vádolással irányul a lánya felé, ő meg bűnösnek érzi magát, de nem tudja miért. Szorong az apa jelenlétében.


Elnézést, a hozzászólás nem engedélyezett ezen a területen.