Gyógyító növények

Nagyszékelyben a Templom és az Iskola mellett lakunk. Ha kinézünk, ez a kettő köszönt minden reggel és este, mintha emlékeztetne arra, hogy mi végre vagyok a Földön.

Kertünkben sokféle gyógyító növény él együtt, mindent szegélyez a levendula. Virágzásakor egy óriás lila felhő az egész udvarunk, szinte semmi más nem látszik ki. Ősi a vonzódásom a rózsa és a levendula iránt.

A kert közepén egy kör van kialakítva, mint egy kis szentély. Itt az energiák összeérnek és kiegyenlítődnek. Ha belépünk e körbe, olyan, mintha egy illatos mennyei kupola alá érkeznénk meg. És ha a rózsák is nyílnak, olyan pompa tárul elénk, mint egy tündérkertben. A pillangók, méhecskék, rovarok, madarak ezrei nyüzsögnek egészen estig életet és vidámságot hozva a növények, virágok közé.

A gyógynövényekből sokféle „varázsszert” készítünk: olajat, tinktúrát, cseppeket, kenőcsöket, mézeket, teakeverékeket, illatos párnát.

Mit is jelentenek nekem a növények?

Sokan felteszik ezt a kérdést. Ilyenkor egy különleges, finom húrt pendítenek meg a lelkem mélyén és azonnal felcsillan bennem valami ősi odatartozás emléke.

Régi életeim között több is a növényekhez kapcsolódik. A növények, melyek az embereket szeretetükkel körülveszik, táplálják és feltöltik erővel. Ez az erő harmóniát teremt, békét áraszt, kiegyensúlyoz.

Amikor megyek valakihez, már a kapuban szétnézek. A fák, bokrok tövében, a kerítés mellett, ott, ahol nincs túlgondozva a terep, megbújnak az információt adó növények. Alaposan megnézem mi nő, mi burjánzik, esetleg, ha több is egymás mellett virít.

Mielőtt beérnék a házba, és mielőtt a megszólalna az ember, már tudom mi a fő gond, kérdés, esetleg mi a család hiánya, betegsége.

Ugyanis pont az „jön” a házhoz, amire égető szükség van. Ha a családban probléma van a vérrel, akkor megjelenik a Cickafarkfű, hogy erősítse a családot. Ha az anyasággal, látom az elvadult Katángkórót. Sok a Hársfa, ahol a család generációkon keresztül a szerelemre fókuszál, és sok a bánat, csalódás, veszteség e téren. Ahol sokat sóhajtoznak, kevés a férfi cselekvő erő, ott a központi helyen csüggeszti ágait a Szomorú fűzfa.

Időnként az árokparton a ház körül vastagon tör fel a Zsurló, hogy az alázat erejét adhassa a valószínűleg nehezen hajló térdeknek, ízületeknek, engem meg figyelmeztessen, hogy sok a törés a csontok, a gerinc, a meszesedés,.. lehet nyakas kálvinistával van dolgom.

Sokat elárul az udvar. Milyen növényeket ültettek, mik foglalnak el túl sok, vagy túl szerény helyet. Fontosak a színek, az elrendezés, az illat. Van, ahol egy csupasz kertben a szántóföldből tuják sorakoznak katonásan. Ott igen gyakori a családban eltűnt háborús hős, az uniformis, mely mögé lehet bújni, és igen csak messze tűnt az életvidámság. A Thuja hemeopátiában használt információja éppen ez a láthatatlanság, a rettegés attól, hogy meglátják, megismerik.

Na és időnként hatalmas virágzó lugas veszi körül a hosszú járdát, s mire beérnék, tudom, hogy bent egy elvarázsolt kis kastélyban halovány színű Csipkerózsika várja a csodás, megmentő herceget.

Ez a jelző-segítő energia vonatkozik a falvakra, városokra is. Az autóúton haladva egy-egy falu határához közeledve, már a mezőről jól látható mely betegség, sérelem, veszteség, konfliktus nyomta rá a bélyegét az ott lakó közösségre. Messziről kiolvasható milyen a csoport magatartása.

Különös kommunikációm a növényekkel már gyerekkoromban is kivívta mások furcsállását. Megszoktam, hogy jobban higgyek a növényeknek, mint az embereknek. Velük jobban értettük egymást. Tudtam olvasni belőlük. Ha kérdeztem, vártam egy válaszra, mondjuk mit tegyek egy nem mindennapi betegséggel, emberrel, hogyan segítsek, akkor számtalanszor éjjel álmomban megjelent valamely növény. Vagy mit mivel társítsak.

Beszélgetés közben nem egyszer éreztem valamely virág illatát, jelenlétét.

Mai napig is váratlan helyzetekben, mondjuk családfelállítások közepette ott terem egy gyógynövény, melynek habitusát, történetét ismerve jelzést kapok a keresett probléma megoldására. Nem egyszer a terápia részévé válik saját maga kezdeményezéséből.

A növények kifejezik a bennünk lévő világot, érzelmeket, családi történeteket, másrészt segítik tápláló energiájukkal az embereket, kiegyensúlyozzák a hiányzó energiaáramlást.

Minden fának, virágnak, gyógynövénynek saját magatartása és tudása van. Némely szereti, ha a lába vízben ázik, némely imádja a napot, másik ismeretet szerzett a változásról, másik meg a menekülésről. Némelyik harcolja az igazság harcát, másik meg csak szemlélődik, megint másik döntésképtelen.

Szeretem az ősi legendákat is, melyek kialakultak a különböző népcsoportoknál. Sokat elárul némely növény nevének jelentése is.

[subpages]


Egy hozzászólás “Gyógyító növények”
  1. szabó márta szerint:

    Én évek óta keresek garantált természetes szert az ínysorvadásra, de sehol nem találok. Esetleg ezek között a termékek között nem volna?

  2.