A gyógyító méz hatásai


1991-ben Szaúd-Arábiában találtak egy idős, 149 éves Szaid Ben Gaziba nevű sejket, aki teljesen egészséges volt és tiszta elméjű. Naponta 10 km-t tett meg gyalog. Kiderült, hogy állandó mindennapi étele: csak kenyér, víz és méz.

Hihetetlennek tűnik, hogy ilyen egyhangú étrend hogyan volt képes megőrizni a sejk egészségét és szellemi épségét. Minden bizonnyal a méz sokoldalú, komplexen együttható alkotóelemeinek köszönhetően.

A mézben lévő vitaminok segítik az anyagcsere-folyamatokat és a belső elválasztású mirigyek működését, így erősítik a szervezet építő tevékenységét, javítják a szöveteket és pótolják a vitaminveszteségeket.

Az eterikus és gyantatartalmú anyagok enyhe doppingoló hatásúak, különösen a vérkeringési és az idegrendszerben. Megállapított tény, hogy a méznek immunerősítő tulajdonsága van, növeli a fehér és a vörös vérsejtek munkáját és mennyiségét, ezáltal a szervezet ellenállását növeli a fertőzések, a betegségek és a kedvezőtlen életkörülményekkel szemben.

A méz fehérjetartalma az enzimek és a hormonok képződésében játszik szerepet, valamint az építőfunkciókban.

Az ásványi anyagok, a mikroelemek az idegrendszeri működést serkentik, a szövetek lélegzését biztosítják, a vérképző folyamatokat szabályozzák.

A mézben lévő fermentanyagok az emésztési, az anyagcsere- és a kiválasztási funkciókat könnyítik, valamint az ételek felszívódását és beépülését.

A méznek növekedést segítő tulajdonsága is van, az ősidőktől a gyerekek alapvető ételei közé sorolták.

A régi kultúrákban sebek kezelésére használták a méz antibakteriális hatását. A benne lévő szerves savak irritációja serkenti a sebek öntisztító és védelmi folyamatait. Az antibiotikus tulajdonságot maguk a méhek képzik a mézben.

A virágporban lévő flavonidok a sejtek regenerálódását segítik elő. A méz folyamatos fogyasztásakor a szervezetbe jutó hatóanyagok – annak ellenére, hogy kis mennyiségűek – ott hatnak, ahol a gyulladásos, gennyes folyamat zajlik, pl. a gyomorfekélynél, a méhnyak eróziójánál, a sebeknél.

Hagyj üzenetet!