A méz és a mézfajták


Valódi mézet a méhek készítenek a virágok nektárjából és a levelek harmatjából természetes módon, emberi beavatkozás nélkül.

1 kg méz elkészítéséhez a méhek 3 kg nektárt dolgoznak át. Kb. 140 000 km-t kell megtenniük és meg kell látogatniuk kb. 1 600 000 akácvirágot, vagy 6 000 000 lóherevirágot.

A nyári munkásméhek 6 hétig élnek, egész életen át dolgoznak, az áttelelők nem alszanak téli álmot, hanem csak behúzódnak a téli fészekbe (a gombolyagba).

Megszületésük után azonnal tanulni kezdenek, és pár nap múlva munkába állnak. Koruk szerinti feladatokat végeznek: először etetik a nagyobb, majd a kisebb „gyerekeket”, építik a viaszkalickákat, takarítanak, majd nektárt hordanak. Vannak külön őrök, ajtónállók, méhlegelő-felderítők stb. A mézet a nektár átdolgozásából készítik, betöltik a lép sejtjeibe, szárítják, majd áthordják a „raktárhelyiségekbe”, tovább érlelik és lepecsételik viasszal. Ezt a lefedett lépet vesszük el a kaptárból, kipörgetjük és szűrjük, hogy végül az üvegbe zárhassuk.

A mézeket a szerint osztályozzuk, hogy mely virágok nektárjából gyűjtötték leginkább. Nincs két egyforma akácméz, vagy két egyforma virágméz. A nektárhordás néha naponta változik ugyanazon a méhlegelőn is. Ezért szinte naponta más színű és összetételű mézet pörgetünk. Mivel a méheknek nem lehet parancsolni, oda repülnek, ahová ők akarnak, vagyis ahol nektárt találnak. Világos színű méz az akác-, a facélia-, a gyümölcs-, közepes sárgás-barnás színű a hárs-, a repce-, a mustár-, a levendula-, a málna-, sötétebb színű a menta-, a napraforgó-, a vaddohány-, a gesztenyeméz. Amikor a címkén vegyes virágméz áll, az azt jelenti, hogy egész nyáron át tündöklő mindenféle mezei, erdőszéli virágokból gyűjtött és összekevert mézet palackoztak. A harmatméz egészen sötét színű, szinte fekete is lehet. Bármilyen mézet is vásárolunk, valószínű, hogy sokféle gyógynövény hatóerejét hordozza magában.

Egy hozzászólás “A méz és a mézfajták”
 1. kapitanyhilda szerint:

  Kedves Jordánka!
  Nagy örömmel olvasgattam lapodat, Janka már igazi kis hölgy! Kár, hogy olyan ritkán találkozunk, de majd változtatunk rajta néha! Én is készítettem egy ingyenes szerény honlapot, Macskavölgyi Művésztelep névvel, amennyiben időd engedi örülnék ha megnéznéd.
  A mézekhez kapcsolódóan talán a harmatmézhez egy kicsit többet fűzhetnél hozzá, mert annak elég különleges a gyűjtése, ezt egy mézről szóló előadáson hallottam, de biztosan számodra sem ismeretlen.
  Láttam Nálad ajánlást is a különböző mézekhez, biztosan annak is nagyon örülnének akik olvassák lapodat.
  Elnézést kérek, hogy megjegyzést füztem hozzá és remélem nem bántottalak meg vele.
  Szép napot kívánok Neked és Szeretteidnek Kapitány Hilda
  kapitanyhilda@gmail.com

 2.  
Hagyj üzenetet!