A méz tárolásáról


A természetes nektárméz nagy mértékben gyümölcscukrot (fruktózt) és szőlőcukrot (glükózt) tartalmaz. E kettő arányától függ a méz kristályosodása.

Az akácmézben több a gyümölcscukor, ezért sokára, több év után kristályosodik meg. A repce- és a napraforgóméz kristályosodik leghamarabb, mert ezek tartalmazzák a legnagyobb arányú szőlőcukrot. A kristályszerkezet is különbözik, lehetnek aprócska kristályok, de lehetnek nagyok is.

Fontos, hogy üvegben, kerámiában, fa- vagy rozsdamentes edényben tároljuk a mézet. A mézben lévő savak oldják a fémeket, ezért sose tegyük vas-, alumínium- vagy rézedénybe!

A méz az idő múlásával nem veszíti el a legtöbb értékét, ha helyesen tároljuk sötét helyen, 0 és 10 C fok között, de javasoljuk, hogy gyakran vásároljon kisebb mennyiségben, esetleg több fajta mézet.

Egy hozzászólás “A méz tárolásáról”
  1. Varga János szerint:

    Magyarországon egy nagyon rossz- és széles körben elterjedt szokás az, hogy pergetés után 25 l-es, alumínium tejeskannákban (36-38 kg méz fér bele), tárolják a mézet. A méz, különösen az akácméz, nagy mennyiségű alumíniumot old ki az edényből.
    A karácsonyig tárolt akácmézben a megengedett értéknek a 28 szorosát is mérték már.
    Sajnos a sok alumínium rontja a méz íz és zamatanyagainak az élvezhetőségét is!

  2.  
Hagyj üzenetet!