A mézhamisításról


Lehet mézet készíttetni a méhekkel úgy is, hogy cukorsziruppal etetjük őket és a méhek átváltoztatják a szörpöt mézzé. Ebben a „cukormézben” azonban nincs benne a gyógyító növények semmilyen értéke, nincs benne semmilyen ásványi anyag, sem vitaminok, sem aromák. A cukorból képzett méznek világos színe van.

Ezen kívül készítenek méznek nevezett aromás sűrítményt főzött szirupból, egyenesen, a méhek részvétele nélkül. Az üvegben kristálytisztán csillog, de semmilyen értékes anyag nincs benne. Ha belemártjuk ujjunkat és felemeljük, a csepp vékony üvegszálként folyik le és nagyon sokára szakad el. Szinte teljesen lefolyik a földre, szép vékonyan.

Ha ugyanezt a próbát valódi mézzel végezzük, akkor láthatjuk, hogy a mézcsepp leesik és azonnal visszahúzódik ujjunkra a maradék méz. Aztán megint összegyűlik és újra lecseppen, de azonnal visszaugrik az ujjunkra.

Ezen kívül a valódi méznek nincs karamell íze. Az üvegben nem kristálytiszta és átlátszó, csak ha melegítették.

A méz teljes mértékben oldódik a vízben. Tegyen próbát: 1 rész mézet hígítson fel 2 rész vízzel. (Figyelem! Desztillált vizet használjon, nehogy a csapvíz klórtartalma vagy más szer becsapja.) Ha keletkezik a pohár alján, vagy tetején valamilyen lerakódás, vagy nem átlátszó a keverék színe, akkor a méz idegen anyagokat tartalmaz.

1-2 csepp jódtinktúrával ellenőrizheti a liszt- és a keményítő-tartalmat. Ha kékre színeződik a mézes vízoldat, akkor valamit hozzákevertek. 1-2 cseppnyi ecettel ellenőrizheti a krétatartalmat. Ha van benne, elkezd forrni, habosodni a mézes víz.

Kissé nehezebb, de megéri a hozzáadott cukorszirup-tartalmat is ellenőrizni. Vásároljunk a patikában ezüstnitrátot, nem drága. 1 rész mézhez adjunk 2-3 rész desztillált vizet, majd keverés után öntsünk az ezüstnitrátból 5-10 %-nyit az üvegbe. Ha van cukorszörp, akkor az üvegcse alján megjelenik egy fehér réteg: ezüstklorid. Ha pedig nincs a mézben idegen cukor, az oldat átlátszó marad.

A kristályosodás önmagában nem igazolja a méz valódiságát vagy hamisítottságát. A túlmelegített méz nem egyhamar kristályosodik. A cukorszirup még kevésbé.

Ha mézet szeretne vásárolni, győződjön meg arról, hogy természetes méz van-e az üvegben. Kérje a kóstolás lehetőségét!

Ha csupán édesítő szörpöt kíván vásárolni, akkor vegyen inkább olcsóbb kristálycukrot, és otthon olvassza fel kevés vízzel! Tehet hozzá 1-2 csepp illóolajat, vagy bármilyen aromát.

Egyedül a méhek természetes méze rendelkezik a következőkben leírt gyógyító és regeneráló tulajdonságokkal.

Hagyj üzenetet!